Έντονα προβλήματα στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης

Έντονα προβλήματα στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 2644/10.09.2010

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πολλά προβλήματα παρατηρούνται στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, η ακαταλληλότητα του οποίου ανησυχεί έντονα τους πολίτες της περιοχής. Το κτίριο, όπου στεγάζεται το νοσοκομείο είναι ηλικίας 120 ετών και το τελευταίο διάστημα ήταν στο επίκεντρο, λόγω της νοσηλείας πολιτών, που είχαν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά ούτε και μονάδα αρνητικής πίεσης για να απομονώσει τον συγκεκριμένο ιό. Ακόμη και τα τρία εξωτερικά ιατρεία του βρίσκονται στο υπόγειο, ενώ εξαιτίας του ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οποιαδήποτε ανακαίνιση ή εκσυγχρονισμός του κτιρίου είναι αδύνατος.

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει σύνδεση με άλλα νοσοκομεία σε απαραίτητες ειδικότητες και από κάθε άποψη είναι ακατάλληλο για την αντιμετώπιση λοιμωδών κρουσμάτων. Ακόμη και η αντικατάσταση ετοιμόρροπων παραθύρων κωλυσιεργεί και επιδεινώνει την κατάσταση, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για το προσωπικό του νοσοκομείου. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα τραγική κατάσταση του νοσοκομείου, η ακαταλληλότητα του οποίου κρίνεται επικίνδυνη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την κτιριακή κατάσταση και τη γενικότερη υποδομή του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου